Къде отиват парите ни за гориво ще разберем с новите касови бележки

Отсрочка за новите касови бележки на бензиностанциите искат големите вериги. Според петролната асоциация времето за пренастройване на системите е малко. След протестите срещу високите цени на горивата финансовото министерство поиска промени. 

Черно на бяло касовата бележка ще ни даде ориентир колко от парите, които плащаме за литър, отиват при държавата, и колко - при бизнеса. В проектната бележка, дадена за пример от финансовото министерство, се вижда, че около половината от разходите за гориво са разходи за данъци.

Новата система за касовите бележки би трябвало да влезе в сила до края на февруари. Дотогава бензиностанциите трябва да са пренастроили софтуера си. Според петролната асоциация трябва отсрочка.

Разкриха две нелегални мобилни станции за зареждане с гориво

Освен данъците, които са около половината от цената на горивото, шофьорите ще виждат и на каква цена е купено то преди да стигне до колонката. Според петролната и газовата асоциация това може да затрудни бензиностанциите, а и да създаде юридически проблеми с Комисията за защита на конкуренцията заради разпространяване на чувствителна ценова информация.

Петролната асоциация вече е започнала да пренастройва системите на бензиностанциите, но иска още време. Според изчисленията на финансовото министерство новата система ще струва около 200 лв. на бензиностанция. Петролната асоциация обаче предупреждава, че ако разходите са по-големи, потребителите ще ги усетят на колонката.

ОКОНЧАТЕЛНО: Скок на цената на водата и природния газ

От Коледа насам цените на бензина са постоянни - средно 1,95 лв. за литър, а на дизела - 2,15 лв. за литър. Прогнозите за следващите месеци са по-скоро за още спад заради неясните намерения на Саудитска Арабия, свръхпроизводството на Русия и САЩ и забавената икономика в Азия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.