"Жълтите жилетки" в България: Законът за горивата е в противоречие с Конституцията и европейски директиви

Идеята за „жълтите жилетки” в България беше много преди тази във Франция, но искахме всичко да се развие малко по-спокойно, искахме институциите да разберат, че този закон не трябва да влиза в сила и че е непосилен за всички малки фирми. Това каза Петър Петков, член на УС на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

"ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ" И У НАС: Готвят протести срещу нови изисквания към бензиностанциите

Предвижда се протестите да се проведат мирно. „Идеята е протестите да са мирни. Мисля, че още от 26 юни миналата година излязохме официално на протест, за първи път в България над 250 цистерни изкарахме на протест,  но вече повече от шест месеца не ни чуват управляващите и продължават да развиват тази теория за закона и наредбата, които ще влязат в сила. Те ще спрат бизнеса на всички малки фирми. В България ще останат най-големите. С тези „жълти жилетки” започваме мирни протести. Надявам се и в бедеще протестите да са мирни”, каза той.

Петков предупреди, че ако фалират малките фирми за търговия и превоз на горива, ще фалират и техните крайни потребители. 

Той обясни и какви са исканията на протестиращите. „Всички знаем, че този закон е монополистичен, лобистки закон. Искаме не само да отпаднат изискванията за 500 хил. капитал. Искаме да отпадне като цяло закона или да се седне и да се разгледа, но трябва да се променят много неща. Той не отговаря на законите в България, на Конституцията”, каза Петков.

Журналистът Петър Волгин изрази мнение, че ако трябва да се търси общото между протеста на ”жълтите жилетки” във Франция и предстоящите протести у нас, това е, че е те са срещу това, което хората определят като статукво и дневен ред, който облагодетелства елитите. 

„Действително общата черта е бунтът срещу елита”, поясни той.

Политологът Христо Панчугов  посочи, че към този момент липсва социална ситуация, която да предпоставя създаването на движение на „жълтите жилетки”в България, подобно на това във Франция. „До голяма степен, обаче, това ще зависи от начина, по който ще се развие протестът. Към този момент протестите в България са изолирани сами по себе си и в това се влага усилие. Дали всички малки и средни предприятия ще видят в този протест своята битка, от това ще зависи изходът на този протест”, каза Панчугов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.