Търговци се заканват дори да затварят граници

Безсрочни протести стещу новите изисквания към бензиностанциите започват от Националното сдружение на търговците и превозвачите. 

ДЪНЪЦИ И ГОРИВА: От март ще знаем колко плащаме за данъци и колко - на веригите

От края на януари обектите, в които се зарежда и продава гориво, трябва да отговарят на по-високи изисквания, например - за капитал. Според сдружението бензионостанциите в малките населени места няма да покрият критериите и ще се стигне до фалити.

 

В Русенското село Щръклево животът на бензиностанцията на Георги вече е под въпрос.

„ В момента работим двама човека, отделно си имаме и счетоводител, който ни води счетоводството”, споделя Георги Георгиев.

Според новия закон, Георги и семейството му трябва да осигурят гаранция за бизнеса си. В случая, около 1000 лева годишно.

„За мен проблемът ще са банковите такси, които трябва да плащам, едни допълнително хвърлени пари”, обясни той.

По новите правила, които ще важат от края на януари, всички петролни компании ще се регистрират в икономическото министерство. Собствениците на данъчни складове ще доказват капитал от милион лева. А дребните търговци - 20 хиляди лева. Сдружението на малките предупреждава  за фалити на поне 400 фирми.

„Всяка една бензиностанция, в малко населено място, тя ще затвори. няма да може да се издържа. Това неминуемо ще доведе до повишаване на цените”, каза Пламен Стоянов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

„Аз лично цените ги очаквам да отидат към трите лева”, каза Симо Симов от сдружението.

Защо излизат на протест малките доставчици на гориво?

Скокът нямало да е веднага, щяло да отнеме поне година.  Затова се организират протести, подобни на френските.  Даже се срещнали с техни протестиращи, да почерпят опит.

„Не толкова да разберем не толкова как трошат витрини, а как успяват да организират толкова много хора да изкарат на улицата . Вече сме отпечатали над 1000 жилетки с надпис национално сдружение и "Лобистките закони ни убиват"”, каза Симов.

Протестите на малките търговци на горива ще започнат към края на седмицата, 2 дни по-рано ще обявят кога точно.

„Предвиждаме да затваряме граници, в големите градове, пред институциите - там, където биха ни чули”, обясни още Симов.

Търговците разчитат на юридическа помощ от Мая Манолова, на някои депутати - да върнат закона за преразглеждане и на Европейската комисия - да започне наказателна процедура срещу страната ни. Обединените патриоти, включително самият вносител на закона Емил Димитров-Ревизоро, отказаха коментар по темата.

Репортер: Велина Сашева и Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.