Подценяват ли туристите условията в планината?

Планинският бегач Кирил Радев стана популярен с опита си да тича полугол до Черни връх на Нова година. На върха на Витоша го чакали негови приятели. Когато стигат обаче, заслонът бил заключен, въпреки че вътре имало хора. Туристите тропали, но наемателите не им отворили. 

„Има много човешки занимания, които са свързани с риск. Рискът трябва да е съобразен с подготовката. Трябва да сме запознати с метеорологичните условия и да сме добре екипирани”, каза Радев в ефира на на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

БЕДСТВАЩ ТУРИСТ В ПЛАНИНАТА: Защо е отказана помощ в заслон на Черни връх?

Панинарът Любомир Попйорданов смята, че това, което е направил Кирил, е голямо постижение.

„Да тичаш от центъра на София до върха на Витоша е наистина уникално. Много малко хора биха могли да го направят”, коментира Попйорданов.

По думите му наемателите са прави да не пускат всекиго в заслона.

„Трябва да отбележим, че всяка вечер през зимата ходят хора в различно състояние и тропат по вратата им. Те не могат 24 часа в денонощието да приемат някого. Правната уредба на този обект не е много ясна. БТС казват, че това е заслон, но не могат да се настаняват хора”, каза още Попйорданов. И допълни, че туристите трябва да си направят планинска застраховка, преди да започнат преход.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.