Задържани са багеристите, заравнили дюните, както и поръчителят

След като в събота бяха разпространени кадри с унищожени дюни на къмпинг "Смокиня" край Созопол, в понеделник на мястото пристигат представители на две министерства - на околната среда и водите и на туризма. Те трябва да установят категорично унищожени ли са защитени видове и кой е собственикът на терена.

Прокуратурата: Има трима задържани за унищожената дюна до къмпинг „Смокиня”

"В съботния и в неделния ден експерти бяха на терен. Дюната е увредена. Не можем да кажем какъв процент от нея е увредена, но можем да твърдим, че е в защитена територия - изключително държавна собственост, но и в територията на концесионната площ", каза в ефира на "Здравей, България" директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова.

"След получаване на данните от измерването ще преценим дали конценсионерът може да бъде санкциониран", заяви Радиана Йонова от "Управление на морски плажове" към Министерството на туризма.

Собственичката на къмпинг "Смокиня" обясни, че този терен е частен. През лятото двама братовчеди го продали на нов собственик. Дали това е човекът или става дума за съвсем различно лице, разследването ще установи.

Повече по темата вижте във видеото.  

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.