Това е престъпление от общ характер, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

Трима са задържаните за унищожаването на дюните в защитената територия на къмпинг „Смокиня” край Созопол. Това заяви в предаването „Здравей, България” говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Двама от арестуваните са багеристите, а полицията е намерила и машината, която е заравнила дюните. Третият задържан, който по данни на разследващите е дал 1000 лева, за да бъде заравнено образуванието, отрича да е замесен.

Образувано е досъдебно производство за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня”

Задържането на двамата багеристите, които  през почивните дни са унищожили дюните, е станало още в неделя, когато прокуратурата изпрати полиция в района на къмпинга. Намерен е багерът, както и поръчителят, наел работниците.

„Получили  са 1000 лева за услугата. В късните часове, през нощта почти, от МВР установиха и задържаха поръчителя  на това действие”, заяви Румяна Арнаудова.

Преди да започнат заравняването, теренът е бил ограден с колчета от собственика - мъж от Бургас.

Стопанисващи заведения в къмпинг „Смокиня” разказват, че още през лятото е имало сигнали, че дюните пречат на мъж, който претендирал за собственост върху терена и разположил луксозна каравана върху тях

От РИОСВ са категорични, че дюните са защитена територия.  

„Дюната, която е унищожена, се намира в защитената територия-природна забележителност пясъчни дюни „Каваци””, заяви инж. Тонка Атанасова, директор на  РИОСВ-Бургас.

 Дали заравнените дюни са част от територията на плажа, който е отдаден на концесия, ще стане ясно след геодезическите замервания.  

„Ще преценим дали концесионерът, който според концесионният договор е длъжен да спазва екологичното законодателство и да съхранява и опазва дюните, може да бъде санкциониран”, заяви Радиана Йонова-експерт в министерството на туризма.  

Концесионерът обаче сам е подал сигнал в министерството, а при последния оглед на плажа покрай Богоявление нямало следи от вандализъм

Десетки години са необходими за, да се възстановят пясъчните дюни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.