Засега обаче властите и експертите не са наясно, дали се включват и шамарите

Пълна забрана на телесното наказание на деца. Засега обаче властите и експертите не са наясно, дали се включват и шамарите, но са категорични, че искат система, която да наблюдава дали се спазва тази забрана. Според статистиката децата в България са около 1,2 млн. или едва 17% от населението на страната.  

А според проучване 88% от родителите у нас смятат, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но въпреки това 2/3 са го прилагали.

Семейните проблеми винаги са лични и най-често насилието е затворено в дома. Всяко детско непослушание пали по различен начин родителския фитил. Въпросът - дали и кога шамарът е допустим, няма еднозначен отговор, смятат експерти.

БУРГАС ПРЕЗ 2018 Г.: Насилие над деца в градина „Брезичка”

„Казваме „Един шамар по дупето, не е голяма работа”. А два? А три? А пет? А десет? Колко шамара са допустими всъщност? Родителят с цялата отговорност и напрежение на това да даде най-добрата възможност на детето си, когато не го познава, той се опитва да го контролира. И телесното наказание е начин това да се случва бързо”, обясни Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Освен, че искат забрана за телесното насилие, властите и неправителственият сектор са записали в документа, че искат и да се контролира, кой не спазва забраната.

„Към него ще има Пътна карта за неговото изпълнение. Именно в тази Пътна карта ще бъдат разписани конкретните мерки. Тук са по-общите неща”, обясни председателят на "Държавна агенция за закрила на детето" Елеонора Лилова.

И  все пак, за да няма насилие, се търси път към превенция. Проектът на "Национална стратегия за  детето" е 73 страници и тепърва експертите ще разписват конкретни мерки. Сред идеите е да има патронажи за всички деца до 3-годишна възраст, като това да спомогне за гарантирането на майчиното и детското здраве.

Опитът на други държави сочел, е забраната за телесно наказание сама по себе си не решава проблема, но възпитала обществото да не го одобрява като метод на възпитание.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес