Гръцкият премиер ще бъде подкрепен за ратификацията на Преспанския договор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет. Депутатът от партията "Река" Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина, пише БГНЕС.

Днес следобед ще стартира сесията за възстановяване на доверието към правителството в гръцкия парламент, по искане на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и ще приключи с гласуване утре на вот на доверие.

Вотът на доверие в гръцкия парламент ще се състои в сряда

Въпреки че първоначално сесията беше насрочена за 10 часа сутринта местно време, стартът, по искане на лидера на Независими гърци, беше отложен в 12 часа, за да може да приключи церемонията по връчване на новата позиция в Министерството на отбраната.

Дебатът трябва да бъде открит и приключен с реч на гръцкия министър-председател, а лидерите на политическите партии също ще имат обръщения въпроса.

"Усетихме и все още усещаме, че е изключително важно не да гледаме към потенциалната политическа цена, а към увеличаващата се роля и статуст в геополитически план на нашата страна на Балканите и източното Средиземноморие. Убеден съм, че ще постъпим правилно", каза Ципрас. 

Утре, вероятно около полунощ, както най-често се случва в гръцкия парламент, депутатите трябва да решат дали ще дадат или няма да дадат вот на доверие на правителството.

Говорителят на правителството и министърът без портфейл Димитрис Санакопулос заяви, че правителството ще спечели доверието и ще може да продължи да ръководи страната. В интервю за гръцката телевизия "Алфа" той обясни, че вота на доверие на правителството не трябва да бъде свързан с ратифицирането на Договора от Преспа, тъй като това са две различни гласувания и едното не определя другото и добави, че и двата процеса имат мнозинство в сегашния парламент.

Гръцкият министър на отбраната подаде оставка

Говорейки на конференция, посветена на Договора от Преспа, гръцкият премиер Алексей Ципрас, само часове след като Панос Каменос напусна коалиционното правителство и два дни след измененията в Конституцията, приети в македонската страна, поздрави македонския си колега и каза, че "точно както съседите не са се оттеглили, така и Гърция няма да се оттегли”, защото смята, че споразумението е историческо, национално полезно и патриотично.

Този, който, само заради споразумението, се оттегли от коалиционното правителство, Панос Каменос, остана без двама от своите депутати - министърът на туризма на Гърция Елена Кундура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис казаха, че ще гласуват положително за доверието в гръцкото правителство, след което бяха експресно отстранени от парламентарната група на Независими гърци.

Патриарх Вартоломей заминава за среща с Ципрас и гръцкия архиепископ

При утрешното гласуване на доверие към правителството, още двама депутати от "Независими гърци" ще заемат противоположна позиция от председателя си.

Танасис Папахристопулос, който в миналото публично заяви, че подкрепя Договора от Преспа, в интервю за гръцката телевизия ЕРТ, повтори позицията си, че ще гласува „за“ и за двете - за доверието към правителството и за ратификацията, а след това ще отстъпи мястото си в парламента.

Неговият колега Костас Зурарис вероятно ще подкрепи правителството, но не и Договора от Преспа.

Говорителят на партия "Река" Спирос Данелис публично подкрепя споразумението между Македония и Гърция и заяви на конференцията в Атина, че сега е ред на Гърция след успешно гласуваните конституционни изменения от македонския парламент и при предстоящото ратифициране на Договора от Преспа в гръцкия парламент и отбеляза, че Ципра, заедно със Заев, Кодзиас и Димитров пишат история.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.