Всички те попадат в частни терени, една малка част е в концесионната територия на плажа, уточняват от РИОСВ-Бургас

Над един декар са унищожените дюни край къмпинг "Смокиня". Всички те попадат в частни терени и само една малка част е в концесионната територия на плажа. След замерванията на геодезистите е установено, че точно 1205 кв. м от пясъчните дюни, които попадат в защитената територия, са унищожени.

Голяма част от тях са в парцела на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който бе обвинен от прокуратурата, че е поръчал разораването на терена, уточниха от Регионалната инспекцията по опазване на околната среда и водите в Бургас.

Повдигнаха обвинения на двама души за унищожените дюни на „Смокиня“ (ОБЗОР)

„Най-голямата квадратура, която е увредена е в неговия имот 622 квадрата. Тези съседни имоти са увредени поради движението на тежката техника, разрушавайки тези, които се намират в основния имот. Маневрирайки техника е засегнала и други дюнни местообитания на съседните имоти. Много малка е частта на морския плаж.“, заяви Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите заявиха, че щетите са огромни. Повече от век ще е необходим за естественото възстановяване на природната забележителност.

Ангелкова: Концесионерът на плажа на „Смокиня” е длъжен да опазва дюните

„Ние ще се опитаме, такава практика в България все още няма да се свържем с научните организации и да уточним възможно ли е да бъде възложено възстановяване на местообитанията”, добави Атанасова.

Въпреки това от РИОСВ - Бургас уверяват, че няма опасност след като дюните са унищожени, да бъде променен статутът на земята. Тя така или иначе попада в защитена територия.

Двама души с обвинения за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“

„Няма как върху тях да има реализирано строителство и то да бъде разрешено от съответните компетентни органи”, отбеляза Атанасова.

Посегателството върху дюните край къмпинг  "Смокиня", бе извършено в края на миналата седмица. Малко след това бяха заловени и извършителите. Прокуратурата в Бургас повдигна обвинение на двама души- 46 годишният Иван Нончев, сочен за поръчител и 24-годишният багерист Манол Пазвантов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.