Те са пуснати под парична гаранция

Арестуваха трима души за унищожаването на дюните в къмпинг „Смокиня”. Обвинения повдигнаха на двама от тях - на багериста, унищожил природното образувание, както и на поръчителя му. За изораването на пясъците той платил 1000 лева. Двамата обвиняеми вече са пуснати под парична гаранция. Иван Нончев от 10 хиляди лева, а шофьорът на багера от 2 хиляди лева.

Двама души с обвинения за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня“

Поръчителят е бизнесменът Иван Нончев от Бургас. Той платил на 24-годишен багерист да изравни терена. В багера се возил и другият задържан - 18-годишен ученик. Двамата от багера са арестувани късно снощи. Чрез тях стигнали до поръчителя - Иван Нончев. Самият той излезе от ареста тази вечер. Поръчителят на деянието е 44-годишият Иван Нончев от морския град, който е собственик на терена, където са се намирали  дюните. Шофьорът на багера, който е бил нает от Нончев, е жител на Созопол. Свидетел по делото е 18-годишният ученик. Нончев е освободен срещу 10 000 лева парична гаранция. С парична гаранция от 2000 лв. е багеристът, разорал къмпинга – Манол Пазвантов на 24 години.

Според прокуратурата Нончев е платил за разрушаването на дюните.

 Прокуратурата: Има трима задържани за унищожената дюна до къмпинг „Смокиня”

„Получили  са 1000 лева за услугата, след което МВР успяха  и наистина в късните часове,през нощта почти установиха и задържаха поръчителя  на това действие”, обясни в ефира на NOVA говорителят на  главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Нончев им е платил за тази дейност. Той твърдял, че имотът е негов и няма да стане беля. Мерките са парични гаранции - на багериста е 2000 лв., а на Нончев  - 10 000 лв. Може да се отиде към по тежка мярка, ако не ги внесат”, обясни Любомир Петров от  Апелативна прокуратура Бургас.

„Цялата случка се е разиграла в следобедните часове в петък. Не успяхме да открием други свидетели”, каза директорът на ОД МВР Бургас старши комисар  Калоян Калоянов

Стопаните на заведения в къмпинг "Смокиня" разказват, че още през лятото мъжът, който разположил луксозната  каравана на мястото, заявявал, че дюните му пречат.

Образувано е досъдебно производство за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня”

„Имотът граничи с нашия къмпинг и доколкото знам от неговите думи той е частен”, каза собственикът в к-г „Смокиня” Георги Пинелов.

От РИОСВ са категорични, че дюните са защитена територия още от 20 декември 1984 година.

„Дюната ,която е унищожена се намира в защитената територия - природна забележителност пясъчни дюни „Каваци””, обясни директорът на  РИОС в Бургас инж. Тонка Атанасова.

Дали заравнените дюни са част и от територията на плажа, който е отдаден на концесия, ще стане ясно след замервания.

Ангелкова: Концесионерът на плажа на „Смокиня” е длъжен да опазва дюните

„Задължаваме концесионера да опазва дюните,независимо от действията или  бездействията на трети лица. Това е негово задължение и всъщност е важно да се установи това дали е подаден сигнал от концесионера”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

От фирмата, отговорна за плажа, твърдят ,че сезирали всички държавни институции.

„Ние разбрахме от медиите в събота и веднага подадохме жалби към всички - Министерство на туризма, към прокуратура, към МВР”, заяви Иван Иванов,  представител на концесионера.

Прокуратура и полиция обаче са категорични, че са се самосезирали след репортажи в медиите

Поръчителят и водачът на багера са обвинени в унищожаване на природна забележителност и наказанието може да бъде до 3 години затвори и глоба  от 2000 до 10 000 лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.