Най-много смъртни случаи при катастрофи у нас има в Пловдив

През 2018 г. при катастрофи са загинали 607 души. Това показват данните на МВР заминалата година.

В сравнение с 2017г., жертвите на пътнотранспортните произшествия са намалели със 75 души, което прави с 11% по-малко загинали. За последните 5 години това е най-малкият брой на починали при или след катастрофа. Нарушение на шофьорите  продължава да основна причина за катастрофите.

Според данните на МВР, близо 97% от инцидентите са причинени от тях. Пешеходците са виновни за по-малко от 1% от произшествията, въпреки това 1/5 от жертвите на пътя са пешеходци, като 115 души са загинали до края на ноември. Починалите при катастрофи деца през 2018г. са 33, което е с 3 по-малко от за същия период през 2017г.

Нови ограничения? Ще караме с 30 км/ч в градовете и с 80 км/ч – извън тях

Отчита се намаляване в броя на тежките катастрофи със 108. На загиналите с 49, а наранените са 79. Най-много смъртни случаи при катастрофи у нас има в Пловдив, следван от София и Варна.

"Не е решението да се правят промени на парче, защото за да постигнем по-малък брой пострадали и загинали при катастрофи, трябва да има цялостна концепция и приложимост на нормите, които се въвеждат, на ограниченията, които се въвеждат, да се спазват наистина. Не е сериозно да се намаля скоростта на движение извън града и в града, при положение, че скоростта на движение няма как да се следи", каза Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи за предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Тодоров добави, че е абсурдно, ако се въведе ограничение с 30 км/ч, защото според него, това няма да се реши проблема с катастрофите.

"Трябва качествен анализ и задълбочено изследване на проблема за това от къде идват катастрофите. Превишената скорост е причина за не повече от 5% от катастрофите по данните на МВР", добави той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.