Спомените на Петър Стоянов за зимата на 1997 г.

На днешната дата преди 22 години президентът Петър Стоянов встъпва в длъжност в един от най-драматичните периоди за България. Страната е на ръба на гражданска война. Жан Видеонов е подал оставка, а икономиката е пред тотален колабс. 

В специално интервю за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” президентът Петър Стоянов отговаря на въпросите на Марина Стоименова. 

Публикуваха тайна досега стенограма на оттеглянето на Живков

„Знаех, че влизам в длъжност в един от най-критичните периоди за България. Бях наясно, че някой трябва да я върши тази работа. Промените, които се случиха, бяха неочаквани. Човек винаги има колебания дали ще успее да се справи. Страхувах се, че протестите може да прераснат в гражданска война”, заяви президентът Петър Стоянов.Той споделя, че си спомня бегло официалностите по встъпването му в длъжност. По думите му не е имал време да изпита радостта от събитието.  

„Никой не можеше да гарантира дали в България в следващите две минути, два часа или два дни, няма да избухне гражданска война. Отговорността я носех аз. Единствената действаща институция бях аз – президент със стаж 7 дни”, каза още Стоянов. Той допълни, че МВР също са се справяли трудно със ситуацията. Според  него, от гледна точка на историята, е успял да се справи с проблема.

Поставят паметна плоча пред родната къща на Желю Желев

„Има няколко важни неща, които се случиха по време на моя мандат. Първо, подадохме молба за членство в НАТО. Второ, реакцията на България по отношение на кризата в Косово. И трето, посещението на американския президент Бил Клинтън в България”, каза още Петър Стоянов. Той допълни, че не съжалява за нито едно решение, което е взел по онова време. 

Цялото интервю с президента Петър Стоянов гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.