Традиционно в града се събират най-влиятелни хора в света в областта на политика и икономика

50 милиона евро приходи за няколко дни, 1500 частни самолета и куп световни лидери и знаменитости. Погледите са насочени към швейцарския град Давос, където започна Световният икономически форум. Тази година участие отказаха президентите на САЩ и Франция. Не отиде и българският премиер.

Традиционно в града се събират най-влиятелни хора в света в областта на политика и икономика. Участва се само по покана, с входна такса от над 50 000 евро.

Лидери се събират на Световния икономически форум в Давос

Изключение се прави за правителствените лидери. Това обяснява и защо само за няколко дни малкото кметство печели 50 млн. евро. За безопасността на всички е ангажирана швейцарската армия и агенти от Германия и Австрия. Преди дни се стигна и до взривяване на лавини, за да няма неприятни инциденти по време на форума.

Най-влиятелният европейски премиер на форума е Ангела Меркел, която очерта доста мрачни перспективи пред участниците по основни теми от дневния ред.

Тръмп няма да участва на форума в Давос

Заплашени сме от кибератаки, кибершпионаж, разклатена политическа обстановка и финансова система. Международния валутен фонд предупреждава и за по-нисък икономически растеж. В такива условия политиците трябва да са готови на компромис. Ще защитавам нашата система и призовавам за единство срещу популизма”, заяви Меркел.

На форума в Давос присъства президента на Световната банка Кристалина Георгиева. Там са и Росен Плевнелиев, както и социологът Иван Кръстев. Освен световният политически и бизнес-елит сред гостите има и кино и рок звезди.

Още по темата гледайте във видеото.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.