Според медийни публикации те са бежанци, пристигнали в страната през 2015 г.

В сутрешните часове на деня германската полиция е арестувала в провинция Шлезвиг-Холщайн трима граждани на Ирак, заподозрени в подготовката на терористичен атентат, съобщава националният ежедневник Die Welt, цитирани от "Фокус". 

Федералната прокуратура потвърди информацията и поясни, че става въпрос за двама мъже на 23 г. и един на 36 г. След претърсването на жилищата им са извършени обиски и в домовете на други лица в провинциите Шлезвиг-Холщайн, Мекленбург-Предна Померания и Баден-Вюртемберг.

Холандската полиция задържа четирима души, подготвяли атентат

Двама от заподозрените, Шахин Ф. и Херш Ф., Федералната прокуратура разследва заради подготовката на „тежко престъпление, причиняващо сериозни щети на държавата“.

Тримата са планирали атентат с използването на вещества – какви обаче, не се уточнява.

Обмисляли са също и нападение с огнестрелно оръжие или превозно средство. Федералната криминална полицейска служба е формирала екип за наблюдение на триото още през декември.

Според медийни доклади и тримата са бежанци, пристигнали в Германия  през есента на 2015 г.

Следователи разкриват, че тримата мъже са съхранявали инструкция за изграждане на бомби. Поръчали са онлайн и запалително устройство, но доставката му в Германия е била осуетена от британските правоприлагащи органи.

 Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.