Трябва да сме готови за всякакви сценарии, включително и за най-лошия, предупреди той

Лидерът на ЕС Жан-Клод Юнкер предупреди, че решението на британския парламент да поиска промени в споразумението за оттегляне по Brexit е увеличило риска от развод от "без сделка".

"Вчерашното гласуване увеличи риска от безредие", заяви председателят на Европейската комисия. "Трябва да сме готови за всякакви сценарии, включително и за най-лошия."

Британските депутати гласуваха серия от поправки за Brexit

Говорейки в дебат за кризата с европейските законодатели, председателят на Европейската комисия потвърди позицията на ЕС, че споразумението за оттегляне, подписано миналата година с министър-председателя Тереза Мей, не може да бъде преразгледано.

И докато той е заявил, че ще "работи ден и нощ", за да преодолее опасността от излизане без сделка, вторничният дебат в Камарата на общините не е променил все още нищо и Европа остава обединена в подкрепа на споразумението.

Без визи за българите, които ще пътуват до Великобритания за 3 месеца (ВИДЕО)

Юнкер настоя, че така наречената "ирландска предпазна мярка, на която се противопоставят евроскептичните британски депутати, трябва да остане в сделката като застраховка срещу връщането на твърда граница на Ирландия и срещу "потъването в по-тъмните времена от миналото". 

България одобри План за действие при Brexit без сделка

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.