Депутатите гласуваха на второ четене Закона на лечебните заведения

Болница „Лозенец” няма да е правителствена. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за лечебните заведения. Лечебното заведение остава държавно, но ще се преобразува в търговско дружество. В него ще могат да се подготвят студентите от медицинския факултет на Софийския университет.  

Аргументите на управляващи и опозицията за бъдещето на бившата правителствена болница се разминаха. Според опозицията леговата база е недостатъчна, за да се превърне тя в търговско дружество и да излиза на печалба. От БСП настояват тя да бъде педиатрична болница. Управляващите обаче не се съгласиха.

На първо четене: Болница „Лозенец” вече няма да е правителствена

При дебатите Георги Йорданов от БСП каза, че ще се въздържат. „Не сме съгласни тази болница да премине със статута на търговско дружество, защото в нашата визия не болниците да стават търговски дружества, а обратно те да стават публични дружества където не водещ да е финансовият резултат, а водещо да е лечението на пациентите”, обясни той.

Даниела Дариткова от ГЕРБ припомни на опозицията, че се намират на второ четене. Приетият на първо четене законопроект, който беше подкрепен в пленарна зала означаваше, че правителството се отказва от това болница "Лозенец" да бъде ведомствена към Министерски съвет и взема решение тази болница да продължи да функционира като всички останали лечебни заведения, т.е. тя трябва да се приведе в съответствие със законовите норми на Закона на лечебните заведения, каза тя. „Искам да подчертая, че във вашите изказванията на първо четене твърдяхте, че ако посочим ясния път за преобразуване на болница „Лозенец”, вие ще ни подкрепите. Ние в нашите предложения сме направили точно това. Болница „Лозенец” става търговско дружество като всички останали държавни болници 100% държавна собственост. В нашите предложения запазваме функционирането на болница „Лозенец” във вида, в който тя функционира в момента, защото правим изключение за нея от действащите разпоредби на Закона за лечебните заведения”, обясни тя.

Болница „Лозенец“ минава към СУ, ще се строи и педиатрия

Дариткова посочи и че са разписали и възможността болница Лозенец да запази акредитацията си като университетска болница. „Тоест тя продължава да функционира като акредитирана университетска болница към медицинския факултет на Софийския университет. По никакъв начин не застрашаваме обучението на студентите, напротив – гарантираме го с нашите предложения”, обясни тя. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.