В четвъртък бяха арестувани медици от Ловеч, искали подкупи от пациенти, за да признаят уврежданията им

След акцията и арестите в ТЕЛК – Ловеч стана ясно, че медици от тамошната ТЕЛК-комисия са искали пари „под масата” от пациенти, за да признаят уврежданията им. Темата в ефира на „Здравей, България” коментираха Капка Панайотова от Центъра за независим живот и адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Според Панайотова ТЕЛК „трябва да бъде премахнат във вида, в който е”.

Освен инвалидната пенсия, експертното решение от ТЕЛК дава поне още 10 придобивки – стикери за паркиране, билети за транспорт. Абсурдното е, че държавата дава придобивката, но градският транспорт често е недостъпен. Този цинизъм не може да продължава”, коментира Панайотова.

Подкупи до 1000 лева в ТЕЛК - Ловеч

„Нужна е една по-добра реформа в ТЕЛК. Така, както са разписани сега, правилата създават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не иска да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване”, каза д-р Петрова. И допълни, че лекарите трябва да осъзнаят, че слагайки си подписа под даден документ, носят сериозна отговорност.

Така стоят нещата и с фалшивите болнични. При издаването им медиците не си дават сметки, че вредят на пациента, на самите себе си и на цялата социална система”, коментира още адвокатът.

Според Капка Панайотова процентът на загубена нетрудоспособност се изчислява на базата на диагнози и се дават подкупи именно за тяхната подмяна.

Ето защо единственото нещо, за което трябва да се ползва решението на ТЕЛК, е социалното осигуряване. Всичко друго следва да бъде индивидуално”, коментира Панайотова.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.