13 доклада на МААЕ показват, че Иран изпълнява всички свои ангажименти по споразумението

Тази година се навършват 40 години от Ислямската революция в Иран. Техеран я посреща с ново обтягане на отношенията със Съединените щати. Доналд Тръмп изтегли Америка от ядрената сделка с Техеран, защото се усъмни, че иранците работят върху ядрено оръжие. Европа обаче отказа да се включи в санкциите и дори преди дни обяви, че е готова с нов механизъм, който да заобиколи ограниченията в търговията с Иран.

В интервю за "Плюс-Минус. Коментарът след новините" главният преговарящ по ядреното споразумение заместник-външният министър на Иран Сейeд Абас Аракчи обяви, че според докладите на Международната агенция за атомна енергия Иран изпълнява всички свои ангажименти по ядреното споразумение. 

"Международната агенция за атомна енергия е единствената легитимна организация в света, която е издала 13 доклада, които потвърждават, че Иран изпълнява всички свои ангажименти по ядреното споразумение. 14-тият ще излезе съвсем скоро. Във всички тях пише едно и също – че Иран няма нито една черна точка в поведението си. /.../ Ядреното споразумение беше резултат от дипломацията. Г-н Тръмп се опитва да разруши дори това. Как може един човек да твърди, че търси мир и стабилност в един регион и след това да разруши единствения пример за мир, който съществува", обясни той. 

Екатерина Захариева прие заместник-министъра на външните работи на Иран

Според него Европа може да играе ключова роля при ядреното споразумение.

"Тя остана в споразумението и е против излизането на Съединените щати. Макар и с известно закъснение, Европа обяви създадаването на финансов механизъм, за да заобиколи санкциите. Въпросите там са много – кога наистина ще влезе в действие и доколко ще помогне финансово", каза Аракчи. 

Заместник-външният министър на Иран добави, че неговата държава е влезнала в Сирия по молба на сирийското посолство.

"Ако ние не водим война с терористичните групи като ДАЕШ в Сирия или в Ирак, ще се наложи тази война да се води по улиците на Техеран, на Берлин, на Париж и дори – по тези на София", каза още Сейeд Абас Аракчи.

Иран обвини Франция, че дестабилизира региона

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.