От общината обещаха, че падащата мазилка да бъде премахната

Бодлива тел и рушаща се мазилка вместо рампи за достъп. Това посреща хората в инвалидни колички, които се опитват да стигнат до сградата на социални грижи в столичния район "Слатина".  Проверка на NOVA показа, че случаят с липсата на достъп за тези, за които всъщност работи администрацията, не е изключение.

Липса на рампи за инвалиди, падаща мазилка и ремонти чакани с години, така изглеждат повечето дирекции за социално подпомагане в София. Офисите обикновено са под наем в сгради на общината. Кой обаче трябва да ги ремонтира?

ФРИЗЬОР С КАУЗА: Мъж от Казанлък поде кампания за една инвалидна количка

Всеки път, когато Олга и дъщеря й трябва да стигнат до вратите на дирекция "Социално подпомагане „Оборище”, сценарият е еднакъв – още преди входа достъп няма.

"Трябва винаги да имаш един здрав мъж, с който да я качим по стълбите. Две доста високи стъпала, които само назад могат да са преодолени от инвалидна количка, и все пак тя тежи 40 кг, представете си, ако тежеше 80", каза Олга Милчалиева.

Дирекцията работи в сградата на бивше училище – собственост на общината. А за да успеят хората с увреждания, все пак да подадат документи, служителите слизат до централния вход.

В София има 29 дирекции, които са в общински сгради, в 8 от тях няма асансьори или рампи. Социалните в „Слатина” имат рампа, но опасана с бодлива тел. Причината - от сградата до нея падат тухли и мазилка.

"Основната движеща сила за един инвалид е дирекция "Социално подпомагане", т.е. той не може да стигне до служителите вътре. Има инвалиди, които нямат асистент, който да ги обслужва. Инвалидът седи вън и крещи, за да излезе служител да го обслужи", заяви Радина Тодорова.

А в случая ситуацията е точно такава. Социалните работници често попълват документи на граждани извън сградата.

Полицаи с инвалидни стикери за паркиране

"Падат мазилки, падат тухли и рампата ни е опасна за използване", каза Анелия Ненкова – гл. социален работник, ДСП „Слатина”.

Сградата, в която към днешна дата работят няколко институции, е построена в края на 60-те години. От тогава до днес ремонт не е правен или с други думи близо 60 години.

Тук работят още паспортна служба към МВР и военното окръжие. А социалните подали сигнал до общината за опасната мазилка още през 2013-та.

"Тези наематели трябва да полагат грижата за стопанисване на сградата", заяви Ивайло Цеков - кмет на район „Искър”, Столична община.

От общината обещаха, падащата мазилка да бъде премахната и тепърва ще се мисли кой трябва да поеме ремонта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.