Това може да се случи, ако глобалните емисии не бъдат намалени

Две трети от хималайските ледници, „Третия полюс” в света, могат да се стопят до 2100 г., ако глобалните емисии не бъдат намалени. За това  предупреждават учените в голямо ново проучване, съобщава БГНЕС.

Снимка: Thinkstock

И дори ако "най-амбициозната" цел на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий бъде постигната, една трета от глетчерите ще си отидат, според оценката на района Хиндукуш в Хималаите.

Откриха голям радиоактивен източник на топлина под Антарктида

Снимка: Thinkstock

Ледниците в района на Хиндукуш са от жизнено значение за снабдяването с вода на около 250 милиона души в планините, както и за 1,65 милиарда други в долините на извиращите от планините реки, се казва в доклада.

Ледниците захранват 10 от най-важните речни системи в света, включително Ганг, Инд, Меконг и Иравади, и пряко или косвено снабдяват милиарди хора с храна, енергия, чист въздух и доходи.

Ледовете в Гренландия се топят по-бързо, отколкото досега

Снимка: Thinkstock

Въздействията върху хората от тяхното топене ще варират от влошаване на замърсяването на въздуха до по-екстремни климатични условия, докато по-непълноводните преди сезона на мусоните речни потоци ще дебалансират системите за водоснабдяване на градовете и производството на храна и енергия, предупреждава проучването.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.