Основна пречка за привържениците на Brexit е спасителния механизъм

Един от най-високопоставените служители на Европейския съюз предупреди, че Brexit без сделка изглежда все по-вероятен след една "неубедителна" среща с британски депутати, съобщи БГНЕС.

Членове на комитета по Brexit от Камарата на общините дойдоха в Брюксел, за да се срещнат с Мартин Зелмайер, дясната ръка на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Разговорите бяха предназначени за проучване на начини за осигуряване на разумен развод, след като британският парламент отхвърли споразумението, договорено от премиера Тереза ​​Мей.

ЕС въвежда безвизов режим за Великобритания след Brexit

Само че след разговора Зебмайер беше по-песимистичен отпреди.

"Срещата потвърди, че ЕС направи добре и започна подготовката си за Brexit без сделка през декември 2017 г.", каза Зелмайер, след като британската делегация напусна преговорите.

Някои британски чиновници предложиха Мей да постигне споразумение чрез парламента, ако ЕС направи "правно обвързващи" промени в споразумението за оттегляне.

Мей: Правителството още няма алтернативните варианти на сделката за Brexit

Основна пречка за привържениците на Brexit е спасителния механизъм, предвиден да действа по границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Хънт: Може да се наложи да отложим Brexit

Но Зелмайер постави под съмнение дали дадена сделка ще премине през камарата на общините общината, дори ако Мей иска и получи отстъпки.

"Запитани дали някаква гаранция ще помогне за одобряване на споразумението за оттегляне от камарата на общините, отговорите на депутатите бяха ... неубедителни", написа Зелмайер в Twitter.

По-рано председателят на комисията по Brexit към камарата на общините Хилари Бен определи срещата като "полезна", но потвърди, че няма пробив.

Туск: ЕС няма да преразглежда споразумението за Brexit

Бен, член на опозиционната Лейбъристка партия, заяви, че е предложил да се забави Brexit, за да могат да бъдат договорени пълни бъдещи отношения преди напускането на Великобритания.

Предложението, направено "лично", а не от името на комисията, беше прието "учтиво", каза той, но Брюксел чака Мей да каже какво иска.

Три месеца без визи за пътуването на българите във Великобритания (ОБЗОР)

Заместник-председателят на британската парламентарна комисия консерваторът Джон Уитингдейл каза пред репортери, че е предложил на Зелмаейр да бъде премахната защитната опция по ирландската граница.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.