Всичко започва със среща на евроатлантици в Анталия, на която е и Соломон Паси

Точно четвърт век продължава пътят на Македония към НАТО. През 1993 г. парламентът приема решение, че страната се стреми към членството.

Неофициално пътят към НАТО започва две години по-рано – през 1991 г. Тогава университетския преподавател Нано Ружин основава Клубът на НАТО. Всичко започва със среща на евроатлантици в Анталия, на която се запознава и със Соломон Паси.

„Всеки после си тръгна по свой път. Независимо от това продължихме с нашата амбиция, а тя беше целите Западни Балкани да бъдат в рамките на евроатлантическата интеграция”, заявява Нано Ружин, бивш посланик на Република Македония в НАТО.

В зората на новата Република Македония - политическата класа няма ясна визия. Няколко души от десницата имат идея за членство, а левите начело с президента Киро Глигоров поддържат идеята за неутралитет.

Македония направи историческа стъпка към членството си в НАТО

Но тогава идва 2001 година, белязана от военен сблъсък между етническите албанци и македонските сили за сигурност.

„Кризата промени всичко и начинът на мислене, и  за жалост узурпира статута ни на държава, желаеща членство в НАТО, тъй като не може една държава, която на своята територия има мироопазващи сили в същото време да търси членство в НАТО”, обяснява Нано Ружин.

През 1999 година заедно с България и Македония получава План за действие за членство. Но по пътя има още препятствия. До началото на този век македонците подценяват ролята на Гърция и спора за името.

В сряда подписват Присъединителния протокол за членство на Македония в НАТО

„През 2004-та година САЩ и Канада  ни признаха с конституционното име и Атина запали червената светлина и каза: „Стоп!”. Години наред страната боксува под управлението на премиера Груевски, а още с идването си на власт лявото правителство на Зоран Заев променя посоката”, коментира Ружин. „Договорът с България за добросъседство беше увод към това, той даде на Заев нова енергия”.

Дори и на днешния ден македонците остават разединени – едни одобряват членството в НАТО, други – не.

Македонската армия наброява малко над 10 000 души, сухопътните сили са най-многобройни, няма авиация.

„Македония като територия е интересна от геополитечски аспект, първо защото затваря верига от държавите-членки на НАТО и се слага край на прекъсната нишка, която се получаваше от Албания до Гърция и България. С членството на Македония вече имаме една нова членка, която е много важна в цялата мозайка”, коментира Ружин.

„Четвърт век мина като миг, казва още Нано Ружин. „Важно е, че днес е хубав ден, няма да плача като Мони”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.