Радев изтълкува като грешен ход решението на правителството да признае Хуан Гуайдо за временно управляващ лидер

Сблъсъкът между президента и управляващите по отношение на Венецуела продължава. Ден след като Румен Радев представи своята позиция за неутралитет по въпроса с кризата в латиноамериканската държава, правителството излезе с позиция в подкрепа на председателя на парламента Хуан Гайдо. Днес президентът упрекна кабинета, че е защитил преписана позиция.

Президентът Румен Радев изтълкува като грешен ход решението на правителството да признае Хуан Гуайдо за временно управляващ лидер на латиноамериканската страна.

„Тук основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция. Така, че няма аз с какво и с кого да обсъждам. Странно е защо МВнР ме търси за съгласуване на една преписана позиция”, каза президентът Радев.

МВнР: България подкрепя прехода към демократично управление във Венецуела

„Тогава, когато е необходимо, ние ще съгласуваме, разбира се. Това не означава, че ние няма да взимаме решенията, които смятаме, че са правилни. В крайна сметка отговорността по външната и по вътрешната политика са на правителството”, уточни министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Президентът отиде още по-далеч в сравненията като обясни, че кризата във Венецуела е предизвикала тежка мигрантска криза и направи аналогия с миграцията в България през последните години.

Държавният глава подчерта, че това не е първият път, в който правителството пропуска да съгласува с него позициите си по външнополитически теми. За премиер даде договора за добродсъседство с Македония и посещението на премиера Борисов в Москва. Отговор на правителството на отправените критики не последва.

Иначе президентът, заедно с министъра на отбраната и ръководния състав на армията обсъдиха състоянието отбраната за миналата година.

Съветът за сигурност към МС: България подкрепя EС и признава Хуан Гуайдо

Радев разкритикува премиера, който преди седмица - по думите му - бил обидил висшите военни.

„Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника. 12 „Кугър”-а, „Пантер”-и, „Спартан”-и  и нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят, само за бягане”, коментира Борисов.

„Намирам думите на премиера за несполучлива шега. Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети на ВВС”, каза президентът Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.