Румънците отново излизат на протест

На 10 август миналата година над 100 000 румънци изпълниха „Площада на победата” в Букурещ и поискаха оставката на правителството заради корупцията. Ехото от събитията обиколи всички краища на Европа. Шест месеца по-късно северните ни съседи отново излизат на улицата, за да противодействат на порочната система отвъд Дунава.

КЪРВАВ ПРОТЕСТ В РУМЪНИЯ: Стотици ранени и десетки арестувани (ВИДЕО)

Август 2018. Пулсът на румънците е учестен. Душата на северните ни съседи е в мощно струйно течение с висока турбуленция. Демокрацията отвъд Дунава е в смъртна опасност.  Безсрамие, дебелоочие, корупция, насилие. Половин година по-късно в Румъния нищо не се е променило. Улицата е все така озъбена. А властта все така устремена да съсече еднорога. Тихата война между правителство и президент се ожесточава. Явната война между Букурещ и Брюксел е все по-шумна. Европейският парламент и Европейската комисия мъмрят правителството да спре да атакува съдебната система. А то прави точно обратното. Опитва се да блокира кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор. Същата онази желязна дама, под чието ръководство пред съда бяха изправени двама бивши премиери, десетина бивши и настоящи министри, 50 депутати и сенатори.

За процесите отвъд Дунава с висок градус на напрежение питаме двама румънски евродепутати - Кристиан Преда и Зигфрид Мурешан.

РУМЪНИЯ НАЧЕЛО НА ЕС: Юнкер призова Букурещ да сложи край на вътрешните спорове

„За съжаление на Румъния се гледа като на страна, която след присъединяването си към Европейския съюз, се отклони от пътя на демокрацията. Често е асоциирана с Полша и Унгария – държави, които поставиха под въпрос върховенството на закона, устоите на правовата държава, независимостта на съдебната система. Но и властите в Букурещ настръхнаха срещу европейските институции. Управляващата партия например определи резолюцията на Европейския парламент като „манипулирана отвън”, като „заговор срещу Румъния”, коментира румънският евродепутат Кристиан Преда.

По думите му в Букурещ, който не подкрепя правителството, е предател. „И президентът Йоханис беше описан като предател от членове на кабинета. Това е сериозно обвинение, неоправдано и за съжаление отново ни връща в миналото, във времето на комунизма”, каза още той.

„Хората трябва да си вземат поука от последните избори. Когато гласуваха за тези политици. А тези, които протестират през последните две години, следващия път да отидат до урните и да не пускат бюлетина за некомпетентни и корумпирани политици, които искат да ни извадят от Европа”, заяви евродепутатът Зигфрид Мурешан.

Жан-Клод Юнкер: Румъния трябва да се присъедини към Шенген (СНИМКИ)

Относно поста на Преда в Туитър - „Премиерът Дънчила е толкова подготвена за румънското председателство, колкото Чаушеску можеше да обясни химическа реакция”, той коментира, че е ставало въпрос за Елена Чаушеску, съпругата на румънския диктатор.

„По света я представяха като химик, като учен от световна величина. Но за всички беше очевидно, че е неграмотна. За съжаление и  настоящият ни премиен има известни затруднения с румънския език. Вие говорите румънски по-добре от нея. Доналд Туск беше в Букурещ за председателството и говореше безпогрешно. Произнесе реч на румънски. И оттук съмнението в румънския премиер – ако не можеш да говориш правилно своя език, как ще решаваш сложните политически проблеми, които предполагам поне минимална доза интелигентност”, каза още Преда.

Според Зигфрид Мурешан, ЕС не вярва на това правителство.  

„То трябва да покаже по надежден начин, че е в състояние да пребори корупцията, че спазва законите на страната и не застрашава правовата държава. През последните години борбата с корупцията в Румъния започна да функционира много добре. Имаме разследвани, имаме осъдени, даже пратени в затвора. Политици на високо ниво. Бивш премиер, бивши министри. Институциите в Румъния спечелиха битката с корупцията, но на политиците това не им харесва. Виждаме, че прокурорите функционират, окръжните съдилища функционират и на политиците това не им харесва. И искат да го променят. Това е борбата в Румъния”, коментира още той.

Целия разговор гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.