Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е отровен с "Новичок", каза главният прокурор

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е отровен с "Новичок". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след спешна среща при премиера с британския посланик Ема Хопкинс. Съмненията за връзка между отравянето на Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал били известни и на нашите, и на английските служби от миналия октомври. Безспорни медицински доказателсва обаче за връзки между двата инцидента засега нямало. 

Премиерът Бойко Борисов се срещна тази сутрин с британския посланик Ема Хопкинс и с вътрешния министър Младен Маринов, както и с главния прокурор във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен бизнесменът Емилиян Гебрев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Обсъдихме информация за предполагаема намеса в България и за потенциално отравяне на Гебрев. Работим вече няколко месеца заедно по въпроси от този характер. Европейските служби и власти приемат много сериозно всякакви обвинения и предположения за намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит в разследването. Не можем да дадем повече детайли, но работим заедно, в близко партньорство, за да установим фактите по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност, са от първостепенна важност и ще работим по този случай, дори и след Brexit", каза Ема Хопкинс след срещата.

„Бях директор на СДВР, когато получихме сигнал, че Гебрев е настанен във ВМА. Всички действия са предприети към онзи момент. Работихме по всички факти и обстоятелства - както и че е битово, така и, че не е”, поясни министър Маринов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Какво стои зад отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев?

Замесеният в случая „Скрипал” агент на ГРУ, представящ се с името Сергей Федотов, е пребивавал на българска територия три пъти, съобщи още главният прокурор.

Общо трима са служителите на руските служби, обявени за замесени по случая „Скрипал”. За двама от тях се подозира, че са преките извършители, а третият - Федотов, е заподозрян в помагачество. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали у нас. Федотов е бил в  страната ни три пъти. Първо е пристигнал със самолет на 5 февруари и е излетя от летище София на 22 февруари. Втория път кацнал със самолет в Бургас на 24 април 2015 г. и напуснал България на 28 април 2015 г. в 20,21 ч., отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през аерогара София. На 29 май той напуска страната с лек автомобил, като отпътува в посока Сърбия, заедно с друг гражданин, обясни Цацаров. 

Той представи още факти по случая с Емилиян Гебрев. В края на април 2015 г., след вечеря с полски партньори в голям столичен хотел, Гебрев се почувствал зле и бил откаран във Военномедицинска академия. Ден по-късно зле се почувствал и директорът на Производството в ЕМКО, който е бил с него на въпросната вечеря. След няколко дни симптоми на отравяне получил и синът на Гебрев.

"Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения", поясни Цацаров.

Снимка:Олег Попов, NOVA

Заключенията от експертизите показали, че в кафе от кафе-машина пред дома на Гебрев, както и в органична материя (повърната храна от неговия син), има следи от инсектицида хлорпирифос - силно токсичен, използващ се за борба с вредителите по земеделските култури.

"Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев", каза главният прокурор.

Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата. През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител, отбеляза още обвинител номер 1.

През 2018 г., Цацаров получил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено похищение срещу Скрипал и неговата дъщеря и бизнесменът имал основание да смята, че "отровата в нашия случай е от семейството на "Новичок”. В молбата си до Цацаров Гебрев поискал възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Въпросната молба е постъпила на 11 октомври 2018 г.

„На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено”, подчерта Цацаров. 

Едва миналия октомври Гебрев казал на разследващите, че лично си е платил независимо изследване във финландска лаборатория. А то, според Цацаров, показало същите резултати, като тези от България.

"Потвърждават се следи от фосфорорганични съединения. Не са открити субстанции, които да са свързани с химическо оръжие", отбеляза Цацаров. 

Второто разследване, подновено през октомври миналата година, все още продължава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.