Това съобщи за NOVA областният управител на Благоевград Бисер Михайлов

Държавата ще осигури пари за възстановяването на изгорялото читалище в гърменското село Скребатно. Това съобщи за NOVA областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Той допълни, че за целта е необходимо Общинската администрация, в лицето на кмета Минка Капитанова, да изготви информационна форма за настъпило събитие. Тя трябва да бъде изпратена до губернатора, а след това той да я придвижи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

В Скребатно даряват книги, за да възстановят изгорялата библиотека

„Проблемът е, че в изгорялата сграда има и частен имот, а държавата не може да финансира възстановяване на такива. Има голямо желание у местните хора, които искат да помагат за възстановяването на сградата”, обясни Михайлов.

Пожар изпепели кметството в родопско село (ВИДЕО+СНИМКИ)

Секретарят на културната институция Емилия Куйбишева пък съобщи, че вече отказват дарения, тъй като са събрани 10 000 тома.

„Препращаме желаещите да дарят към други места. Може би има други библиотеки, които се нуждаят от книги. Ние вече няма и къде да ги събираме. Стоят в кашони в музейната сбирка”, обясни Куйбишева.

Припомняме, че сградата, в която се помещаваха кметството на селото, читалището и здравната служба изгоря до основи в малките часове на нощта на 8 срещу 9 януари. Вчера се навършиха 100 години от основаването на НЧ "Христо Ботев" в населеното място. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.