В изгорялата сграда се помещавали и здравна служба, магазин и ресторант

Пожар изпепели сграда, в която се помещавали читалище, кметството, здравна служба, пенсионерски клуб, магазин и ресторант в родопското село Скребатно, Община Гърмен.

Изгоря част от заведение в центъра на София (ВИДЕО)

Огънят се разгорял към 2.00 ч. в нощта срещу сряда. Пожарникари се борили с него в продължение на около шест часа.

Снимка: Антон Чавдаров

При инцидента няма пострадали хора. Унищожени обаче са над 3000 тома книги, които се съхранявали в кметството.

През февруари читалището "Христо Ботев" трябваше да отбележи своята 100-годишнина.

Според очевидци огънят тръгва от читалището. Бързо пламъците обхващат цялата сграда. Селската камбана започва да бие тревожно и хората се събират около кметството, но само за да видят как пламъците го поглъщат за минути. На сутринта кметството го няма, читалището също вече е руина. Унищожени са малката здравна служба, както и два търговски обекта, функционирали в същата сграда.

"Читалището февруари правеше 100 години. Седалки, сцена, абсолютно като едно селско читалище, където са си от години старите сгради. Кметството беше обновено, преди три седмици му правихме ремонт. Покрив, вътре", каза кметът на с. Скребатно Даниела Пидева. 

През целия ден пожарникарите опитваха да обезопасят сградата. Разклатени от огъня, стените грохваха една след друга. В следобедните часове пристигна багер, с който в селото се надяваха да спасят от огъня архивната каса на Скребатно, за която се знаеше, че се е съхранявала в железна кутия. Багерът я извади изпепелена. 

Музеят в Рибново ще стане новата административна сграда на селото. Едната му стая ще се превърне в кметство, а в другата ще извършва читалищната дейност. 

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.