Демонстрантите са свикали митинги в няколко френски градове, включително и шествие в Париж

Протестиращите от "жълтите жилетки" във Франция отбелязват днес третия месец от началото на своето антиправителствено движение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Близо 300 "жълти жилетки" демонстрираха в Париж. Събрали се на площад "Етоал" във френската столица, демонстрантите се изтеглиха от булевард "Шанз Елизе", за да се стигнат следобед до "Марсово поле".

"Жълтите жилетки", които всяка събота от средата на ноември демонстрират и окупират кръстовища в страната, негодуват срещу данъчната и социалната политика на правителство, настоявайки за по-голяма покупателна способност. Някои призовават и за оставката на президента Еманюел Макрон.

Мнозинството французи са на мнение, че "жълтите жилетки" "трябва да спрат протестите си сега, сочи проучване, поръчано от в. "Журнал дьо диманш". На някои от плакатите на демонстриращи можеше да се прочетат призиви за референдум по гражданска инициатива, на други - обвинения срещу силите на реда за "осакатяване на цивилни".

Вчера във френската столица полицията използва сълзотворен газ и докара водни оръдия и конни полицейски части, за да разпръсне протестиращи "жълти жилетки". 

Сблъсъци на 14-ия протест на "жълтите жилетки" в Париж (СНИМКИ)

Полицията в Париж затегна мерките за сигурност във връзка с днешните протести на "жилетките". Тя е отцепила част от "Шанз Елизе" и е разположила бронирани машини при Триумфалната арка, предаде ТАСС.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Вчера полицията в Париж е задържала 29 демонстранти от "жълтите жилетки", съобщи телевизионният канал БФМ, като се позова на свой източник в правоохранителните органи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.