Само за последната седмица пакетчето масло на едро поскъпна с 20 ст.

Само за последната седмица пакетчето масло на едро поскъпна с 20 ст. На щанда в магазина  125 гр - струва средно между 2.80 и 3.20 лв.  Нагоре, макар и незначително, тръгнаха и цените на сиренето и кашкавала. И в момента на едро кг сирене се продава за около 6 лв., а кг кашкавал купуваме за малко над 10 лв. Задава ли се ново рязко поскъпване провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

„Цените нагоре се определят от суровината, която в момента е 4 пъти по-малко, отколкото лятото. И ние, за да можем да компенсираме – продаваме продукция, която е произведена лятото. А тя е с много по-голяма себестойност”, коментира Никодим Войнов, собственик на мандра край Благоевград.

Когато млякото е малко – най-голямото предизвикателство е да се запази качеството, защото рецептата остава същата, разказва технологът Георги Георгиев. 

„За 1 кг сирене отиват около 6,5 л мляко, за кашкавала – около 10”, обясни той.

КЪДЕ Е МЛЯКОТО?: Ядем сирене и кашкавал с палмово масло

„Ще дойде време, в което въобще няма да има българско мляко – а оттам и български продукти. Много от стопанствата изчезват, защото субсидията е много малка. Всичко, което ядем в нашия регион е от Гърция, от Македония, в другата част на България - пък е от Турция”, пък коментира  млекопроизводителят Димитър Бакалов.

У нас годишно се произвежда около 1 млн. литра сурово мляко. Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене и 5 кашкавал.

Цената, на която Димитър продава литър мляко сега, е 60-65 ст. И тъй като сметката не излиза, стопаните като него – стават все по- малко. Литрите мляко, които тръгват от фермите към мандрите, – също.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Ще има ли поскъпване на стоки и храни заради тока?

В началото на годината се вдигнаха доста наши разходи – в това число горивата, тока – основни енергийни суровини за бранша, както и прагът на работната заплата. Всеки един собственик на предприятие – от 242 предприятия – преценява как това ще се отрази в цените – но трябва да отбележим, че в ЕС суровото мляко има ръст в цените около 1,5-2 % само на месечна база и най-чувствително това се усеща при маслото”, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Повече вижте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.