От общината успокоиха, че няма замърсяване на въздуха

Тонове токсични отпадъци бяха изхвърлени в района на Гара Яна. Варелите със силно токсични и запалими вещества са открити след сигнал за остра задушлива миризма. От Столичната община заявиха, че над 14 тона от тях са извозени в неделя. Днес са извозени още толкова. Човекът, който е изхвърлил общо 28 тона, е бил задържан, а по-късно е освободен срещу парична гаранция от 5 000 лв. От общината успокояват хората, като казват, че няма замърсяване на въздуха.

Задушливата миризма се разнесла в петък, в промишлената зона край софийското село Яна. Работници подали сигнал до кмета. Видели бял бус, който стоварва съмнителни варели. Хората в него били с противогази, разказва кметът Георги Тасков.

Голямо количество отпадъци край река Искър

Отпадъците, които се оказали токсични, били изсипани в неизползваем канал. 

„Изхвърлени са над 100 варела с различни вещества, едните надписани, едните ненадписани. Намерихме бои, химикали оцветители, които са опасни за хората”, каза  директорът на "Аварийна помощ и превенция" към СО Красимир Димитро.

„В събота е позиционирана мобилна лаборатория, измерваща качеството на въздуха.  Резултатите се обработват, но първоначалните такива не показват замърсяване”, каза още Ина Цветанова от РИОСВ – София.

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна

Отпадъците са били преместени на специална площадка, където са обезопасени. Извършва се и проверка на обекти в района, които биха могли да са потенциален източник на въпросното замърсяване с опасни вещества. Разследващите установили, че отпадъците са изхвърлени от сина на собственика на фирма, занимаваща се е производство и добив на цветни и благородни метали, която в момента е в ликвидация. Като превантивна мярка движението в района ще бъде блокирано и в нощта срещу вторник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.