Освен битката за преференциите, от левицата имаме още няколко неща, които поставяме на дневен ред, заяви депутатът

„Дебатите по Избирателния кодекс бяха проведени по един касапски начин – 16 часа парламентарен дебат. Освен битката за преференциите левицата има още няколко неща, които поставяме на дневен ред, защото според нас са важни, за да се подсигури честност на вота - машинното гласуване, гласуването в комисиите да се извършва с мнозинство 2/3, а не с обикновено, и възможността за касационна жалба до ВАС”. Това коментира народният представител от БСП Александър Симов в студиото на „Здравей, България”.

„Вчера имаше граждански протест, който събра хора от целия политически спектър. Извърши се посегателство срещу демокрацията, БСП единствена се противопостави на него в пленарна зала”, заяви Симов.

Що се отнася до въпроса, че в момента БСП са извън парламента, Симов коментира: „Ние сме извън парламента, за да спасим българския парламентаризъм, който беше подложен на чудовищна гавра. Сега извън парламента имаме възможност да говорим с гражданите и ще търсим за контакт всякакви граждански организации и политически организации, които искат да говорят с нас по тази тема. Ние сме обединени само около едно нещо – изборите да бъдат автентични”.

Пренаписване на изборните правила: ГЕРБ връща преференциите и сменя ЦИК (ОБЗОР)

„Гарантирам само едно, ние в БСП го знаем по най-трудни, най-тежкия, най-автентичния начин – не участваме в политически договорки. Правим това, което смятаме за правилно.  Поведението на останалите политически партии е техен проблем. За нас в момента най-важното е да демонстрираме, че в парламента има сила, която ще се противопоставя с всякакви средства на всички опити за беззаконие”, коментира още народният представител от БСП Александър Симов.

Относно евентуална коалиция на БСП с АБВ, Симов заяви, че това е несериозно. „Да се коалираш със самия себе си, това е като въображаем приятел. При това АБВ успешно се е свело до трима или четирима души”, каза той.

Според него към този момент въпросът с кого ще се коалира БСП след евроизборите не е важен. „За БСП най-важните въпроси са два – да се представи добре на изборите и да направи така, че изборите да бъдат честни - да се проведат по ясни и демократични правила”, заяви още депутатът от БСП.

„Решихме, че БСП ще се яви на евроизборите във формата, в която е в момента – „БСП за България”. До европейските избори  има още много време, много неща могат да се променят. Заради това, въпросът с кого ще управлява БСП можем да го поставим след предсрочни парламентарни избори, когато видим резултатите. Дотогава за мен е важно БСП да е изразител на интересите на гражданите”, коментира още Симов.

ГЕРБ връща преференциите, ще има нова ЦИК (ВИДЕО)

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.