Немалко количество лековита вода остава неизползвано

Въпреки че София възниква като селище покрай минералните извори в района, днес една от емблемите на града, е на път да бъде заличена. Любимата минерална баня на княз Батенберг - тази в Княжево, от години тъне в разруха, a немалко количество лековита вода остава неизползвано.

Сгушено в полите на Витоша, в центъра на малко село близо до София, се намирала неговата най-голяма гордост - Mинералната баня. В началото е излолзвана от турски владетели. А след Освобождението от княз Батенберг. Посещавал банята всяка събота и неделя. Впечатлен от качеството на водата, в негова чест, селото било прекръстено - Княжево.

Днес селото го няма. Превърнало се е в квартал. Банята, е все още там, въпреки че изглежда съвсем различно.

Граждани по хавлии в защита на Централната баня в София (ВИДЕО)

За да не изгубим безвъзвратно една от перлите на София, преди две години жители на квартала се събират и решават да се намесят по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В Столична община входират предложение.

"Има възможност за използване на тези води за един рехобилитационен център. Много добра за пиене, за жлъчно-каменни, чернодробни заболявания, за високо кръвно, за еднокринни, диабет. Тези минерални води са много добре природно защитени. Отгоре има много мощен пласт от глини, които ограничават смесването на минералната вода с горните пресни, евентуално замърсени води", каза пред камерата на "Събуди се" инж. Ваня Николова, "Благоустройствени дейности и публични пространства" - Столична община.

Банята се захранва от естестествен извор. Днес намиращ се под пътната настилка на булевард "Цар Борис" III. Отделно има още един. И няколко сондажа. Четири са обособени като водоналивни кътове. Два - отдадени на фабрики за бутилиране на минерална вода. А други два се ползват за ежемесечен мониторинг - единственото задължение на общината.

"Находище "Княжево" не е предадено на Столична община за използване по закона за водите, както са други 8 находища, тъй като там има дадени концесии за бутилиране на минерална вода", заяви инж. Николова.

От Министерство на здравеопазването признават, че сградата е амортизирана и технически износена, но със средства за възстановяването й в момента не разполагат. Поради тази причина са готови да разгледат всички мотивирани предложения за разпореждане с имота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.