Коментарът на експертите по темата

Дрогиран шофьор на такси без книжка рани трима полицаи преди няколко дни. Те опитали да го спрат за проверка в центъра на София, но той буквално минал през тях. Това не е първият случай на агресия от страна на таксиметров шофьор. Неведнъж сме получавали сигнали от зрители станали, жертва на лошо отношение при превоз. 

Всичко започва още в 11ч. сутринта, когато полицаи правят опит да спрат таксито за проверка. Шофьорът избягал, но няколко часа по-късно друг патрул го засича в центъра на София.

ПОЛИЦЕЙСКИ ЕКШЪН: Задържаха шофьор и пътници в такси в София

"Първочначлно е намалил скоростта, но след това рязко я увеличава,колегите правят опит да го задържат като при направения опит колегите са пострадали", каза Георги Хаджиев - директор СДВР. 

Няма сериозно пострадали полицаи, а все пак шофьорът е задържан. Заедно с него са арестувани още двама души, които пътували в автомобила. "Шофьорът е 17 годишен, управлявал е автомобила след употреба на амфети, канабис", заяви Хаджиев.

Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват за ремонт на общински пътища 

Междувременно се оказало, че 17-годишният неправоспособен водач, е обявен за издирване от баща си. "Тъй като се е отклонил от дом за непълнолетни лица, в който е бил настанен. Има установени наркотични вещества в автомобила и един пневматичен пистолет, който е на уведомителен режим, не на разрешителен режим", добави Георги Хаджиев. 

Тримата задържани са криминално проявени. Регистрирани са за кражби и разпространение на наркотици. Тепърва ще се установява как 17 годишният младеж е взел таксиметровия автомобил.

Защо мъж е трябвало да плати два пъти такси и мита за една и съща кола?

"За да има един човек право да кара такси, трябва да е на 21 години, да е изкарал психологически тест, да е минал изпити в ДАИ за шофьор на такси, да не е осъждан и да има шофьорска книжка. Големият въпрос у нас е, че като изключим част от големите фирми, всички са без абсолютно никакъв контрол. Проблемът е, че нямаме персонален лиценз, който е много скъп.", каза Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи в ефира на "Здравей, България".

"Законодателството е виновно за всичко, което се случва. Таксиметровите водачи са едни от галениците на Министерството на транспорта. Ако сте си изгубили книжката и управлявате без книжка, или сте си счупили пластмасовата книжчица, санкцията между Вас и този, който кара без свидетелство за управление, е 600лв.", заяви Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото.

Тодоров добави, че държавата е виновна, защото въпреки патентния данък на такситата, стои и плащането на данъка върху оборота, прехвърлен върху роми, които държат фирмите.

А редно ли е в много от таксиметровите коли да има монитор, на който се гледат филми? Редно ли е да има лоша хигиена в такситата? Отговорите на експертите вижте в прикаченото видео. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.