Темата коментира професор Донка Байкова

Експертът по хранене и диететика професор Донка Байкова коментира в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новите” до колко са вредни за здравето ни част от храните на пазара. „Искам да успокоя хората, че термин като „вредни храни” не съществува. Щом е на търговския щанд, значи някой го е разрешил, тоест здравните власти. Допуснато е”, коментира Байкова. „Имаме национална агенция по безопасност на храните. Хората трябва да са спокойни” допълни тя.

„На твоя страна”: Ще има ли ново шоково поскъпване на млечните продукти?

Професорът обаче уточни, че коментираната група от храни са „по-малко полезни”. Според нея има по-здравословни храни и по-малко здравословни и самите потребители знаят, че при така наречените бързи храни, щом има намеса на външен фактор, тоест те са „технологично обработени” - вече не са „толкова натурални”.

"За да имат добър търговски вид,  да са вкусни, да бъдат съхранени за известен период от време – те трябва да имат цвят, консервант и прочие, а всичките тези химически средства, така наречени ЕТ-а в голямата си част, не казвам абсолютно всичкилк, са химически субстанции", коментира експертът по диетика.

Фермери представят продукцията си на пазар в София

По нейните думи предозирането с "прости захари" и транс-мазнини довежда до свръхтегло, риск от диабед и дори води до риск от ракови заболявания. "Откакто американците пият тези така наречени „zero напитки” стават все по-дебели", коментира Байкова така наречените заместители на захарта в газираните напитки.

Тя сподели, че е най-добре просто да пием вода или прясно изцеден сок. „Дори фреш напитките не са толкова полезни колкото смутитата – защото натуралната част на целия е плод е малко размесена с вода", добави професорът.

Нейното мнение, е че ако имаме потребност от сладки неща, десертите ни трябва да са на основата на пълнозърнеста „подложка” като овесени ядки и др., "защото те са абсорбатори на излишните захари". „Не бих казала, че да се храним здравословно излиза много скъпо. Натуралните храни не излизат по-скъпи като съставки на дневното меню.”, уточни професор Байкова. Тя смята, че когато сме добре информирани, успяваме да съставим правилното меню. 

Всичко по темата чуйте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.