Романът включва тероризма, войната в Близкия Изток и битките на политическата арена

„Балкански ритуал“ е исторически трилър, криминално-мистичен роман, който събира в едно тероризма, войната в Близкия Изток и битките на политическата арена. По ръба между историческите събития и въображението, авторът на романа Георги Тенев увлича в приключение, непознато досега в нашата литература.

"Това е доста обширен роман от гледна точка на действащите лица. Вътре има няколко линии, като един български ветеран от познатите ни мисии в Ирак, който се връща и става полицай. Той се оказва в центъра на действието, но има и хора от високополитическата йерархия. За всички от тях се стига до момент на решения, саможертва и компромиси", каза Тенев в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Коя е мрачната страна на България в началото на XXI век?

Авторът на романа обясни, че темата за промяната на политическите елити е много интересна и за изследването ѝ са необходими дисертации. "Тези дисертации у нас все още не са написани, но аз съм проследил една проста, фикционална история, в която един човек от началото на 90-те години е бил буден ум, е попаднал в обсега на хора с власт", добави Тенев.

Той бе категоричен, че политическите лидери в един момент започват да съжаляват, че демокрацията се движи не от естествения демократичен процес. "В "Балкански ритуал" една от темите е това напрежение, в което попада българска политика и икономика от въздействия, които са по-големи от нейния формат", каза Тенев.

А дали романът би могъл да бъде филмиран? Отговорът на писателя вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.