Казусът коментират експерти в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините"

„Има и други анкети и брошури, подобни на анкетата „Селфи”. Това според мен е голям проблем, защото се опитват да се прекарат неща, които в България Конституционният съд осъди. А Истанбулската конвенция противоречи на конституцията”. Това заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" депутатът от ВОЛЯ Елена Aксиева. Тя и психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева коментираха темата за „самоопределянето” на пола при децата, след като стана ясно, че листовки с прегърнати мъже са били раздавани на ученици в няколко града у нас.

Листовки с прегърнати мъже са раздавани на ученици в няколко града

Според д-р Бакрачева подобни явления не просто поднасят информация, а оказват косвен натиск върху децата - карат ги да решават какви да бъдат. „Те вече имат прекалено много задачи и избори и едно допълнително вменяване може да ги дезорентира още повече и да ги накара да претръпнат, така че да отложи процеса на нормалното им съзряване", добави психологът. Нейното мнение е, че това прави децата "пасивни и по-объркани от колкото е редно”.

„Ние сме държава, която има традиции и ценности. Като майка на момче и момиче, се старая да възпитавам децата в ценности за традиционното семейство. В един момент подобни анкети и брошури попадат при тях в такава крехка възраст”, каза Аксиева. И добави, че пубертетът е възраст, в която те са много лабилни и не се знае каква роля ще "изиграе" това на психическото им развитие.

„Много малък е процентът, според статистиката, на чисто физиологични хромозоми (свързани с хомосексуалността), в които случаи никой не осъжда хората”, добави Бакрачева. По думите й въпросът е по какъв начин се отразява чисто психологическото експериментиране. Според нея в пубертета има момент, в който „може да се стигне до залитане”.

Неутрално полово възпитание в детска градина в Стокхолм

Депутатът от ВОЛЯ добави, че управляващите „си измиват ръцете” и не поемат отговорност в подобни случаи. Тя допълни, че трябва да има строг контрол и мониторинг върху всичко, което се "спуска върху децата".

Мнението на д-р Бакрачева е, че е много е важно да има систематизирана информация. „Това е целта на уроците по сексуално възпитание – 15 на брой. В училищата има психолози и (в страната) има телефонни линии, които функционират, ако имаш проблем с агресия или с половата и ролевата идентификация”, добави психологът.

Елена Аксиева заключи, че според нея „Европа е болна”. „Всички знаят, че по принцип от Европа се взема пример за ценностите, а в момента се получава точно обратното”, сподели депутатът от ВОЛЯ.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.