Кристина Иванова е работила и в Канада

Национален протест на медицинските сестри се проведе в петък в цялата страна. Те настояват за подобряване на условията на труд и за по-високи възнаграждения. На фона на това данните показват, че все повече сестри и санитари завършват образованието си у нас и веднага заминават за чужбина, където условията са по-добри за тях.

Репортерът на NOVA Цеца Алексова разговаря с медицинска сестра от Бургас, работила в Англия. Тя се върнала снощи, за да подкрепи колегите си. Кристина Иванова има 18 години трудов стаж. Била е медицинска сестра в хирургия и два пъти в отделение по химиотерапия у нас преди да замине за Канада, за да търси своята реализация. 

"Много искам да подкрепя моите колеги. Да им вдъхна кураж в тази мисия, която за започнали – да извоюват една нормална заплата за медицинска сестра. Защото нашите заплати са едни от най-ниските. Минималната е 600 лева, с удръжките са около 400. Повечето от медицинските сестри са принудени да работят на две места", сподели Иванова в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

След протеста на медицинските сестри: Здравният министър обеща скок на заплатите (ОБЗОР)

Тя разказва, че в Англия не й се налага да започва втора работа, нито да полага извънреден труд без заплащане. 

"В Англия има само млади хора. С удоволствие завършват и остават там. В България би ме накарало да се върна не само увеличението на заплатата, но и признаването на нашия труд - на хората в бели престилки, които денонощно се грижат за пациентите", коментира Иванова.

Ананиев: Работим за увеличаване на заплатите на медицинските сестри

Тя допълни, че днешният протест и подкрепата от лекари са дали надежда, че нещата ще се променят. Но ако няма чуваемост, медицинските сестри предупредиха, че са готови да продължат с актовете на недоволство.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.