Тези, които вече са в затвора заради подобни действия, няма да попаднат под удара на новите правила

Министерствата на вътрешните работи и на правосъдието на Германия се договориха за три условия, въз основа на които германските граждани ще бъдат лишавани от паспорт заради участие на страната на ИДИЛ, съобщава БГНЕС. 

Вътрешният министър Хорст Зеехофер и правосъдният министър Катарина Барлей са се договорили, че на джихадистите ще им бъде отнемано гражданството въз основа на три условия. Човек трябва да бъде пълнолетен и да има друго гражданство, освен това той може да бъде лишен от гражданство само, ако е участвал в сражения на страната на ИДИЛ. Тези, които вече са в затвора заради подобни действия, няма да попаднат под удара на новите правила.

БУЛКИТЕ НА ИДИЛ: Британка и американка искат да се върнат в родините си

По данни за 2018 г., общо в Сирия и Ирак са заминали около 1000 германски поданици, които са се сражавали за ИДИЛ. Една трета от тях са се завърнали в Германия, а около 150 са загинали, останалите са попаднали в плен.

По-рано германското МВР обяви, че страната е готова да приеме пленените бойци на ИДИЛ с германски паспорт, ако им бъде осигурен достъп до консулска подкрепа от страна на германските дипломати. „Всички германски граждани, включително и тези, които са заподозрени, че са се били на страната на ИДИЛ, имат право да се завърнат“, заявиха от вътрешното министерство. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.