В страната обявиха ден на траур в памет на жертвите

Откриха черните кутии на пътническия самолет Боинг 737 MAX 8, който се разби в близост до столицата на страната.

Самолет със 157 пътници от 35 държави се разби в Етиопия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Самолетът падна само няколко минути след излитането си на 10 март. При инцидента загинаха всички 157 души на борда. 

Трагедията повдигна въпроси за безопасността на новия Боинг 737 MAX 8, тъй като преди четири месеца самолет от същия модел, управляван от индонезийския "Лйън Еър", се разби в морето край Ява, отнемайки живота на поне 189 души. Според данните, получени от черната кутия на машината, сензорите са отчели неправилни показания за скорост и височина, което можело да бъде причина за трагедията. 

След инцидента от неделя Китай забрани на своите авиокомпании да използват самолети Боинг 737 MAX 8. Същото направиха и Етиопия и Каймановите острови.

Капитанът е бил с повече от 8000 часа в небето. Вторият пилот - с около 200. Двамата съобщили за проблеми и поискали самолетът да се върне в Адис Абеба. Причината за загубената връзка със самолета и разбиването му се разследва. Машината се ползвала от Етиопските авиолинии от ноември.

Боинг 737 Макс е нов самолет, лети от 2016-та. Ползват го над 60 авиокомпании в света, а други 79 вече са си го поръчали. Практиката в небето показва, че около 80% от причините за авиокатастрофи са хората. Инцидентът ще се разследва от властите в Етиопия, екперти от Боинг и американската Агенция по сигурност на авиацията. Временно американският производител Боинг отложи представянето на следващия си модел самолет, което беше предвидено за средата на май.

"След като получихме самолета, направихме първия технически преглед на 4 февруари 2019 г. Самолетът беше чисто нов", обясни Теволде Гебре Мариам, президент на "Етиопиън еъерлайнс". А авиационният журналист Александър Богоявленски коментира:  "Има сходства, най-вече сходството е във фаза излитане. Става въпрос за софтуерно нововъведение, което влияе на автоматикта - тази система е изключително полезна, предотвраяа пропадане, но стана ясно, че боинг не е разпространил информацията достатъчно добре и екипажите не са били достатъчно добре подготвени".

"Докато падаше, от опашката му излизаше огън. Опита се да си вдигне носа, но не успя и се наклони на една страна. Когато прелетя над къщата ми, носът му сочеше надолу, а опашката - нагоре. Заби се директно в земята с носа, а след това експлоадира", сподели Гадиса Бенти, свидетел на трагедията. А Нигусу Тесема добави: "Имаше силна експлоция и дим, който се издигна в небето. Изтичахме до тук и бяхме шокирани, като видяхме какво е станало".

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.