Очевидно не е бил с ума си, коментират възрастните хора

„Шокирани сме. Не знаем какво да мислим. Медиите казват, че го е планирал дълго време. Очевидно не е бил с ума си”. Така Мари Фицджералд, баба на терориста Брентън Тарант, коментира жестоките нападения в две джамии, при които бяха убити 50 души. „След презокеанските пътувания се промени напълно. Вече не беше момчето, което познаваме”, заявява възрастната жена.

И днес в много държави по света имаше церемонии в памет на жертвите, които стигнаха 50. Някои от тях са чужденци, като семействата им тепърва разбират, че близките им са в списъците с убитите.

Останалите трима арестувани, при атентата в Нова Зеландия, нямат връзка с нападението

Сред жертвите са и съпругът на Амбър – Наим, както и 21-годишния й син.

„Първо, не исках да казвам на никого, че Наим е сред убитите. После нямаше как и казах. За съжаление е той”, казва почернената жена.

Имамът на втората джамия, атакувана от терориста, е сред оцелелите. Той вярва, че кървавото нападение няма да разцепи обществото на островната държава.

„Няма проблем в това, че ти вярваш в едно, а аз вярвам в друго. В края на краищата, всички сме човешки същества. Ние сме най-доброто творение на Господа. Трябва да живеем заедно и в мир”, заявява Ибрахим Абделхаим.

Вероятно за по-малкия брой жертви във втората джамия, която атакува Тарант, заслуга има и Абдул Азис. Роденият в Афганистан мъж нападнал терориста и го замерил с устройство за четене на кредитни карти.

Говори хотелиерът, приютил терориста от Нова Зеландия в Плевен

„Изпусна пушката и започна да бяга. Аз го подгоних. Той влезе в колата си, а аз взех пушката и я хвърлих по него като копие. Счупих стъклото на колата му и видях, че се изплаши. Той ме напсува и даде газ, за да се измъкне”, разказва Азис.

По-малко от минута след този сблъсък, Брендан Тарант бил арестуван от двамата полицаи, които ударили колата му със своята и го задържали на тротоара край пътя.

Тази неделя в християнските храмове в Нова Зеландия, молитвите бяха за душите на загиналите в джамиите.

Някои от ранените все още са с в критично състояние. Нова Зеландия остава в най- високо ниво на тревога.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.