Нападателят Брентън Тарант е действал сам

Властите в Нова Зеландия установиха, че останалите трима арестувани нямат връзка с терористичния акт. Терористът Брентън Тарант е действал сам. Това обяви полицията. Броят на жертвите нарасна до 50. Ранените също са толкова. Полицията обяви, че работи възможно най-бързо за идентифицирането на жертвите и връщането на телата на семействата им.

Манифестът на Брентън Тарант бил изпратен и до премиера на Нова Зеландия

„С прискърбие мога да ви съобщя, че броя на убитите, в това ужасно нападение, се повиши на 50. Едва тази вечер успяхме да изнесем всички тела на жертвите от двете местопрестъпления. Беше открито тялото на още един убит", заяви полицейският комисар Майк Буш. Полицията похвали двама свои служители, които задържали тежко въоръжения терорист. „Вероятно за по-малкия брой жертви във втората джамия, която атакува Тарант, заслуга има и Абдул Азис. Роденият в Афганистан мъж нападнал терориста и го замерил с устройство за четене на кредитни карти”, каза още Майк Буш.

Нападателят от Нова Зеландия е действал сам

„Изпусна пушката и започна да бяга. Аз го подгоних. Той влезе в колата си, а аз взех пушката и я хвърлих по него, като копие. Счупих стъклото на колата му и видях, че се изплаши. Той ме напсува и даде газ, за да се измъкне", разказа Абдул Азис.

По-малко от минута след този сблъсък, Брендан Тарант бил арестуван от двамата полицаи, които ударили колата му със своята и го задържали на тротоара край пътя. Междуврененно стана ясно, че малко преди атаките, терористът е изпратил имейли на политици и журналисти, че ще нападне джамии. Премиерът на Нова Зеландия е получила такъв имейл няколко минути преди началото на стрелбата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.