Само пред NOVA говори хотелиер, при когото мъжът е отседнал при обиколката си в района на Плевен

Броят на жертвите на нападението в Нова Зеландия достигна 50, след като полицията откри още едно тяло в една от джамиите. 34 души остават в болница. 4-годишно момиче е в критично състояние. Според полицията атентаторът е действал сам.

Екип на NOVA тръгна по следите на Брентън Тарант у нас. Той е бил в България през ноември. Само пред NOVA говори хотелиер, при когото мъжът е отседнал при обиколката си в района на Плевен.

„Отворих му паспорта. Освен името му, имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше ислям”, казва Йордан Качармазов, собственик на къща за гости.

Така той запомнил госта си Брентън Тарант. Настанил се в къщата му на 10 ноември 2018 г. „Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от Австралия ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки”, казва още Йордан.

Манифестът на Брентън Тарант бил изпратен и до премиера на Нова Зеландия

Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. „Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина”, казва още Качармазов.

До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

Службите са категорични, че място за притеснение няма. „Посещавал е исторически обекти. Пак казвам - няма никакви данни за извършване на дейност, свързана с тероризъм на територията на страната ни”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Европейската следа: Какво е правил в Румъния терористът от Нова Зеландия?

У нас, освен София и Плевен, Тарант посетил и Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско, Благоевград, Перник.

„Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица, да може да проверим дали се в срещал с български или с чужди граждани на територията на страната”, каза още Иванов.

Сигурно е, че освен в Плевен, австралиецът е пренощувал и в София. Преди да отлети за Букурещ Брентън Тарант, отсяда в столичен хотел, който се намира на метри от сградата на ГДБОП. Какво е правил в румънската столица все още не е ясно. Но оттам отново наема кола и заминава за Унгария.

Репортери: Десислава Георгиева; Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.