Броят на децата, задържани за подобни нарушения на закона през 2018 г., е близо 6000

Тревожен ръст на престъпленията, свързани с наркотици и извършени от деца. Последният доклад на МВР показва, че този тип престъпления нарастват с 20%. В тази графа влизат и много деца, хванати да пласират дрога.

Расте и броят на децата под 14 години, които прекрачват закона. През 2017 г. те са били 1595, а през 2018 г. - 1685. 

Общият брой на непълнолетните, задържани за извършено престъпление миналата година, е близо 6000. В  тази графа попадат и арестуваните за кражби и хулигански прояви, но най-съществен остава ръстът именно при престъпленията, свързани с наркотици.

Разследване на NOVA: Опасни връзки между полицаи и наркодилъри

Като млад Желяз Турлаков има челен сблъсък с дрогата, но се спасява. Днес е клиничен терапевт и част от общност, която се бори с наркотиците. Обиколил с колегите си около 50 училища в България. Тайните им анкети показали, че 40% от децата са пробвали трева, а около 20-25% - амфетамини. Ето защо Турлаков писал до премиера Бойко Борисов с искане за промяна в правилата.

„Аз мисля, че най-правилното нещо в създадената ситуация е да се въведат тестове в училищата - нещо, за което говоря повече от 10 години, и мисля, че вече му е дошло времето”, обясни той. 

Отчитат ръст на малолетните престъпници

От полицията смятат, че тестовете за наркотици в училище няма да решат проблема. „Високият процент в нашата статистика се дължи изцяло на денонощната ни борба в противодействие. Стараем се да намерим лицата, които са минали по лошия път, да ги заловим, да ги профилактираме и да им покажем с диалог, че това е грешният път”, уточни началникът на сектор "Наркотици" в ГДНП Бисер Иванов.

За да е успешна тази битка обаче, родителите трябва да се научат да виждат знаците, показващи, че децата им тръгват по пътя на дрогата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.