Джасинда Ардърн обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на Тарант да дава израз на своите идеи

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн обеща да не позволи нападателят, който уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч в петък, да получи известността, към която се стреми, съобщава БТА.

Австралийският десен екстремист Брентън Тарант реши да се защитава сам в съда. Новозеландският министър-председател обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на Тарант да дава израз на своите идеи. "Мога да ви уверя в едно нещо - че няма да ме чуете да произнасям името му", каза тя.

Установяват мотивите на нападателя, убил трима души в Утрехт

Ардърн отбеляза, че нападателят "очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака". Една от тях е била да спечели популярност. Този негов стремеж ясно личи от това, че той разпрати преди атаката манифест и показа на живо нападението в социални мрежи, отбелязва АП.

На извънредно заседание на новозеландския парламент във вторник, свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната, премиерът обеща масовият убиец да "понесе цялата строгост на закона". Ардърн откри заседанието с арабския поздрав "Салам Алейкум" (Мир Вам) и призова жителите на страната да подкрепят опечалената мюсюлманска общност в страната.

Трима убити и петима ранени при стрелба в Утрехт (ОБЗОР)

В Нова Зеландия се подготвят първите погребения на убити при атаката. Властите са издали 65 визи на роднини на жертви. Нападателят уби общо 50 души в две джамии. Още 50 човека бяха ранени. 30 от тях остават в болницата в Крайстчърч. Деветима от пострадалите, сред които и 4-годишно дете, са в критично състояние.

Редица новозеландски компании премахнаха рекламите си от социалните мрежи. Те взеха това решение, след като нападателят от Крайстчърч показа на живо атаката във Facebook и постна в Twitter линкове към манифеста, в който изложи своите идеи. По този повод премиерът призова социалните мрежи да поемат по-голяма отговорност.

"Не можем просто да седим със скръстени ръце и да приемем, че тези платформи просто съществуват и това, което се казва в тях, не е отговорност на мястото, където е публикувано", каза премиерът в парламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.