Държавни ли са били изначално "имотите на царя"

В четвъртък Върховният касационен съд спря делото за „Царска Бистрица“ и поиска Конституционният съд да прецени какви са правните действия и последици от решението от 1998 г.

„Изненада ни решението на ВКС. Конституционното решение от 1998 г. не може да има директен реституционен ефект. То има характер на декларация - дава морална оценка на закона от 1947 г. за конфискацията. Но при липсата на изрична норма, която да урежда реституции, няма как тези имоти да бъдат върнати”. Това каза Мариана Попова – адвокат на държавата.

Херцози, роднини на Симеон, признаха, че „царските“ гори са на държавата

Валя Григовора  - адвокатът на бившия български премиер, обаче, е на друго мнение. По нейните думи обявяването на закона от 1974 г. за противоконституционен е достатъчна предпоставка, за да бъдат върнати имотите.  

„Законът от 1947 г. легитимира отнемането на имущество от семействата на бившите български царе. Всеки закон за отнемане и придобиване на имущество има еднократно действие, също като нотариалния акт. Всеки документ обаче, с който придобива собственост, те легитимира като собственик. При обявяване на противоконституционност на закона, който легитимира държавата като собственик, се обявява възстановяване на предишното правно положение, при което имотите са на царете”, заяви Григорова.

Сакскобургготски: В кръговете на властта и в част от обществото битуват късопаметни и промити мозъци

Според Попова може да се говори за реален ефект на решението, само ако имотите са били лични. Съдилищата обаче досега не били приели, че те изначално са били държавни. Така решението на конституционният съд не можело да има приложение.

Григорова смята, че ако е имало отнемане в някакъв момент, няма как тези имоти изначално да са били на държавата. „Законът за обявяване на държавна собственост на имущества има характер по-скоро на административен акт, защото всеки закон съдържа правила за поведение адресирани към всички български граждани или към част от тях, но това е персонален закон – той отнема имотите на конкретни лица, и когато бъде отчужден, те стават собственици отново”, добави адвокатът на Сакскобургготски.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.