Бисер Петков каза, че пенсиите ще могат да се изчисляват и по досегашната методика

„Никой няма да бъде ощетен”. Така социалният министър Бисер Петков отговори на въпрос за новата формула за пенсиониране, съобщава БГНЕС. „Това, което правим, са разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в Кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране и изчисляване на индивидуалния им коефициент да изберат да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат. Тоест, ако бъде подкрепена такава промяна, в бъдеще хората ще имат възможност, при заявяване за отпускане на пенсия, да поискат тя им да бъде изчислена и по старата методика, която беше действаща до края на 2018 г.”, посочи министърът.

Бисер Петков: Промените от 2015 г. доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд

Той обясни, че към момента могат да бъдат оценени ефектите в рамките на средносрочната бюджетна прогноза. „Знаете, че планирането върви в този период и затова предложението, което ще бъде направено, е тази възможност. Тя е преходна разпоредба и трябва да бъде за определен срок, да бъде валидна до началото на 2023 г., тоест период за 4 години напред”, посочи Петков.

Той допълни, че хората, които вече са подали заявление или са получили пенсия според новите изчисления, ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляването й по старата формула.

„Още веднъж уточняваме, че промяната няма никакво отношение към настоящите пенсионери. Тоест в бъдеще повечето хора ще бъдат благоприятно засегнати от измененията в пенсионната формула, а за друга част от тях те ще бъдат неутрални, в смисъл, че ще могат да се пенсионират по досегашния ред”, каза още министърът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.