Граждани блокираха пътя към граничен пункт „Малко Търново”

Жители на Малко Търново блокираха пътя към граничен пункт „Малко Търново”. Акцията беше срещу плановете за изграждане на кризисни центрове за мигранти.

Експерт: Емиграцията разделя Европа по много опасен начин

Повод за напрежението стана обществена поръчка, която МВР обяви преди дни. От Министерството уточниха, че предстои създаването не на бежански лагери,  а на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Контейнерни центрове ще има в Елхово, Любимец и Малко Търново. Общият капацитет за настаняване ще е за 3000 души.  В момента при наличие на над 5000 места, заети са едва 10 процента.

Снимка: Цеца Алексова

От МВР твърдят, че ако не бъдат изградени площадките за извънредни ситуации, Европейската комисия може да санкционира страната ни. Плановете предизвикаха притеснения сред част от местните хора. Протестът, който предстои, е организиран в социалните мрежи. 

Германия намалява разходите си за отбрана, дава повече на бежанците

„Тук сме, защото ще заселват България с мигранти. Ще заселват ислямисти в Малко Търново и Странджа”, каза един от протестиращите.

Снимка: Цеца Алексова

Гражданите смятат, че независимо от наименоването това де факто били лагери. „От Европа ще бъдат върнати ислямисти и радикални талибани. Ако искат детска градина да го нарекат  - факт е 3000 човека ще бъдат заселени в Малко Търново, макар и временно във фургони”, заявиха те. „При Постановление 22 Странджа-Сакар от 1982 г. планът беше да заселят 5000 човека. Сега искат да заселят нови 2000 ислямисти тук – няма да го позволим”, допълниха гражданите на Малко Търново.

Те попитаха какво означава временно – „от коя до коя дата?”. „Временното винаги става постоянно. В България сутрината е едно, на обяд е друго, а вечерта не се знае какво ще стане”, добави един от протестиращите.

Мъж в Стокхолм беше осъден за подготвяне на атентат

Според представители на партия „Възраждане”, които бяха част от протеста, демонстрацията не е политически мотивирана. „Просто никоя друга партия не иска да излезе и да подкрепи българите, да защитават българската територия”, заявиха те.

На място пристигна и кметът на Малко Търново. Обясни, че няма разрешение за протест. Няма и притеснение в района. "Когато беше пика на трафика на мигранти  тогава се справиха  и едва ли сега ще има някакъв проблем", каза той.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес