Организацията "Четири лапи" ще ги изведе от палестинския град Рафах в Йордания

Мащабна спасителна мисия започва днес в Ивицата Газа. В следващите дни организацията ”Четири лапи” ще изведе от размирната територия над 50 животни, които живеят при изключително тежки условия в зоопарк от палестинския град Рафах в Йордания.

Лъвове, хиени, вълци, лисици, маймуни и екзотични птици години наред страдат в разгара на Израело-палестинския конфликт. Зоопаркът на Рафах няколко пъти попада под обстрела на ракети, а животните понасят тежкия удар на войната, живеят с тежки рани, почти без никаква храна.

Един от героите, станали популярни по цял свят, е костенурката Скутър, пострадала при бомбардировките в Газа. Черупката й е наранена и в момента животното се движи с помощта на система от колелца. Сега 69-годишната костенурка живее в едно от убежищата в Йордания под закрилата на фондацията на принцеса Алия.

Често заради липса на средства, зоопаркът в Рафах е принуден да продава част от животните. Така през 2014 година палестинец купува двойка лъвчета - Макс и Мона - само за 7000 щатски долара. Животните са купени за подарък на внуците и попадат в центъра на бежански лагер в града. След тежки преговори специалисти от “4 лапи”, все пак успяват да договорят извеждането на лъвчетата от Газа в Йордания.

През последните години “Четири лапи” са успели да договорят затварянето на 2 зоопарка в Ивицата Газа. Сега на дневен ред е този в Рафах. По-голямата част от животните ще бъдат изпратени в Йордания, където фондацията на принцеса Алия “Алмауа” вече е подготвила място в своите убежища.

Всяко животно, особено големите, ще разполага с огромна площ, близка до естествения му хабитат в дивата природа. Убежищата разполагат със специалисти, които осигуряват на животните най-добрите възможни грижи. Част от мисията е екип на NOVA. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.