Тя купила изгодно имот в столичния квартал "Изгрев"

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, също е купила луксозен апартамент от строителната компания "Артекс", пише "Правен свят", цитиран от "24 часа".

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ от 211,2 кв.м. са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти сочи, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

Още един зам.-министър с евтин апартамент

От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация.

"Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания. Самият апартамент на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.