Бисер Лазов цитира бившия си шеф, че малката банка трябва да е в добри отношения с политиците, за да оцелее

Основният свидетел по делото за фалита на КТБ се изправи пред съда. Бисер Лазов разказа как от дясна ръка на банкера Цветан Василев е станал прокурорско оръжие срещу него. В продължение на седем часа той говори за кухите фирми на Василев, кредитирането им и връзката на банката с политици.

Основният свидетел по делото КТБ на разпит в съда

Историята на счетоводителя Лазов започва през 94-та, когато се запознал с Цветан Василев. В началото били общите им обяди и мечти - за развитието на бизнеса. Над 20 години Лазов бил дясна ръка на Василев. Всичко приключило през 2014-та с фалита на банката. Тогава счетоводителят се превръща в острие на прокурорското обвинение. „Основното,  на което съм се опирал в периода от затварянето на банката досега, ще бъдат принципите и истината”, коментира Бисер Лазов.

„И това ще разберете, защото след 2014-та той е осъществил този модел”, заяви адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов.

Моделът, според показанията на Бисер Лазов, бил следният: Цветан Василев създавал кухи фирми на подставени лица. Кредитирал ги с пари от банката, а след това с отпуснатите пари купувал различни предприятия и активи. Счетоводителят Лазов знаел, защото както сам призна,  именно той е бил първото подставено лице на Цветан Василев.

„В България преценката кой е свидетел и кой е обвиняем прави само и единствено наблюдаващият прокурор. Това е само началото, предстоят много интересни неща”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Едно от тях – отношенията на различни политици с КТБ. След 7-часов разпит свидетелят Лазов си спомни единствено за срещи между Цветан Василев и Иван Костов от преди 20 години.

„Може би в един по-късен етап да спомене и друг, защото той е раздавал парите”, каза Константин Симеонов.

„Чухте за първите политически трепети на Василев с Иван Костов и семейството му”, коментира още Гешев.

А след 7-часовото изложение, историята  на счетоводителя приключи години преди фалита на КТБ. Утре изслушването на Бисер Лазов продължава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.